2022 Yılı Mavi Yüzgeçli Orkinos Avcılığı Yapacak Gemilerin Belirlenmesi ve Bu Gemilere Yapılacak Kota Tahsisine İlişkin Genelge (2022/3)

09.03.2022

 

T.C.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü

Sayı      : E-67852565-730.99-4751210

Konu    : 2022 Yılı Mavi Yüzgeçli Orkinos Avcılığı Yapacak Gemilerin Belirlenmesi ve Bu Gemilere Yapılacak Kota Tahsisine İlişkin Genelge (2022/3)

 

GENELGE 2022-3


 

 

 

 

08.03.2022

 

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1– (1) Bu genelge, mavi yüzgeçli orkinos (Thunnus thynnus) avcılığına ilişkin esaslar ile 2022 yılında orkinos avcılığı yapacak gemilerin belirlenmesi ve bu gemilere Bakanlıkça belirlenen yıllık toplam av kotasının tahsisine ilişkin iş ve işlemleri düzenlemek amacı ile hazırlanmıştır.

(2) Üyesi olduğumuz Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) tarafından her yıl düzenlenen komisyon toplantısında, 2022 yılında üye ülkelerin orkinos avcılık kotasının, 2021 yılı ile aynı olmasına karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda ülkemizde bu yıl mavi yüzgeçli orkinos avcılığı sadece 2022 yılını kapsayacak şekilde tek yıllık planlanarak yapılacaktır.

Dayanak

MADDE 2– (1) Bu genelge;

  1. 22 Mart 1971 tarihli ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, 10 Mart 1995 tarihli ve 22223 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Su Ürünleri Yönetmeliği, 22 Ağustos 2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümlerine dayanılarak,
  2. 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4859 sayılı "Atlantik Ton Balıklarının Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme İle Nihai Senet, Atlantik Ton Balıkçılık İşletmeleri İstatistiklerinin Toplanmasına Dair Karar, Usul Kuralları ve Malî Düzenlemelere Katılmamızın Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun"la üyesi olduğumuz Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) kuralları esas alınarak,

hazırlanmıştır.

Tanım ve kısaltmalar

MADDE 3– (1) Bu genelgede geçen;

  1. Ağ gözü açıklığı: Düğüm kalınlığına bakılmaksızın, gergin halde bir ağ gözünün karşılıklı iki düğümü arasındaki mesafe olup, ağın akış yönü dikkate alınarak, birbirini takip eden yirmi ağ gözünde yapılan ölçümün ortalamasını,
  2. Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
  3. Bakanlık İl/İlçe Müdürlüğü: Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerini,

ç) Balıkçı gemisi tam boy uzunluğu: Balıkçı gemisinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gemi sicil kütüğü kayıtlarında yer alan en büyük boy uzunluğunu,

  1. Balıkçı gemisi sahibi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gemi sicil kütüğü kayıtlarında balıkçı gemisinin sahibi olarak belirtilen gerçek veya tüzel kişileri,
  2. Gemi yetkilisi: Gemi sahibi/sahipleri ya da gemi sahip/sahiplerince noter vekâletnamesi ile

yetkilendirilmiş kişi/kişileri,

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Doğrulama Kodu: E95E9C73-3EA2-4EC3-89EC-1D4CB99202A5                           Doğrulama Adresi: https://www.turkiye.gov.tr/tarim-ebys

 

  1. ICCAT: Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonunu,
  2. Mavi yüzgeçli orkinos: Latince ismi Thunnus thynnus olan orkinos türünü,

ğ) Mavi yüzgeçli orkinos ağı: Diğer özelliklerinin yanı sıra asgari olarak, uzunluğu donamlı olarak en az 1400 metre, derinliği en az 250 metre, toplam ağın yarısından daha fazlasının en büyük ağ göz açıklığı en az 100 milimetre olan ve Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Komisyonunca uygun görülen ağı,

  1. Yetki belgesi: Bu genelge kapsamında gemisine ait işlemleri yürütmek üzere, gemi sahibi/sahipleri tarafından yetkilendirilen kişi/kişilere ait noter tasdikli belgeyi,

ı) 5/1 Numaralı Tebliğ: 22 Ağustos 2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliği (Tebliğ No: 2020/20),

ifade eder.

Kota miktarı ve dağıtım usulleri

MADDE 4– (1) ICCAT tarafından ülkemize tahsis edilen mavi yüzgeçli orkinos avcılık kota miktarı, 2022 yılı için 2.305.000 kg'dır.

  1. Ülke kotasından Bakanlıkça belirlenen miktarda; küçük ölçekli, sportif-amatör balıkçılık, yasadışı avcılık sonucu el konulan, arızi ve hedef dışı gibi avcılık ile balıkçılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere su ürünleri merkez birliklerine ve mahkeme kararlarının uygulanmasında kullanılmak üzere ayrılmıştır.
  2. 2022 yılında başvuruda bulunan ve gerekli şartları taşıyan gırgır gemilerine, 2022 yılı orkinos avcılık sezonu için 2.220.000 kg kota ayrılmıştır. Bu kota 35 (otuz beş) adet gemiye Bakanlıkça tahsis edilir. Bu gemiler 06 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 11:00'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Mehmet ÖZDİNAR toplantı salonunda Noter huzurunda çekilecek kura ile tespit edilir.
  3. Kota dağıtımı için, bu maddenin 3'üncü fıkrası kapsamında tespit edilen gemilerin tam boy uzunluklarının toplamı bulunur. 2022 yılı için gırgır gemilerine dağıtılacak toplam kota miktarı bu toplama bölünerek 1(bir) metre gemi tam boy uzunluğuna karşılık gelen kota miktarı (kg) hesaplanır. Bu miktar;
  1. 2010-2018 yılları arasında dağıtılan ortalama kota miktarına eşit veya daha yüksek olması durumunda gemi boy uzunlukları ile çarpılarak her bir gemiye tahsis edilecek kota miktarı tespit edilir.
  2. 2010-2018 yılları arasında dağıtılan ortalama kota miktarından daha düşük olması durumunda ise aşağıdaki şekilde 3 (üç) ayrı boy grubu oluşturularak hesaplama yapılır.
  1. 30,00-34,99 metre arasındaki gemilerin tam boy uzunluğu 0,8 katsayısıyla,
  2. 35,00-39,99 metre arasındaki, gemilerin tam boy uzunluğu 1,1 katsayısıyla,
  3. 40,00 metre ve üstü gemilerin tam boy uzunluğu 1,2 katsayısıyla çarpılarak, gemilerin kota dağıtımında kullanılmak üzere katsayılı gemi tam boy uzunluğu tespit edilir ve bu gemilerin katsayılı tam boy uzunlukları toplanır. 2022 yılı için gırgır gemilerine dağıtılacak toplam kota miktarı bu toplama bölünerek 1(bir) metre gemi tam boy uzunluğuna karşılık gelen kota miktarı (kg) hesaplanır. Bu miktar her bir geminin kota dağıtımı için katsayı ile çarpım sonucu bulunan gemi tam boy uzunluğuyla çarpılır ve her bir gemiye tahsis edilecek kota miktarı bulunur.
  1. Bu genelge kapsamında kota tahsis edilen gemiler avcılık kotasını bir bütün olarak kota tahsis edilen diğer gemilere veya başvurusu uygun görülüp kurada çıkmayan gemilere devredebilir. Ancak Bakanlıkça uygun görülmesi halinde gemi sahip/sahipleri, gemisine tahsis edilen avcılık kotasını parça halinde, avcılık yapacak diğer gemilere devir edebilir.

Gemiler avcılık kotasını noter onayı ile 25 Nisan 2022 tarihi mesai bitimine kadar devir edebilir.

 

 

 

 

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Doğrulama Kodu: E95E9C73-3EA2-4EC3-89EC-1D4CB99202A5                           Doğrulama Adresi: https://www.turkiye.gov.tr/tarim-ebys

 

  1. Kendisine tahsis edilen avcılık kotasından feragat eden ve/veya avcılık kotasını devir etmediği halde avcılık izni almayan gemiler ile 25 Nisan 2022 tarihine kadar geçerli denize elverişlilik belgesini ibraz etmeyen/edemeyen gemilerin avcılık kotası hakkı iptal edilir. Bu kotanın kullandırılmasında Bakanlık yetkilidir.
  2. Gemisine orkinos avcılık kotası tahsis edilen gemi sahipleri, bu avcılık kotasını avlayarak ICCAT Komisyonunca izin verilmiş olan ülkemiz dışındaki çiftliklere de satabilirler.
  3. Mavi yüzgeçli orkinos avcılığında Bakanlıkça belirlenen avcılık yapacak gemi sayısından fazla balıkçı gemisi yer alamaz.

Müracaat şartları

MADDE 5– (1) Mavi yüzgeçli orkinos avcılığı için müracaat şartları aşağıda verilmiştir.

  1. Denizlerde avcılık yapmak üzere geçerli ruhsat tezkeresine sahip 30 metre ve üzerinde tam boy uzunluğunda olan gemilerden; ruhsat tezkerelerinde birincil av aracı gırgır ağları/avcılığı olmak.
  2. Sadece müracaat edilecek gemi ile birlikte kullanılacak mavi yüzgeçli orkinos ağına sahip

olmak.

  1. 2021 yılında mavi yüzgeçli orkinos kotası tahsis edilmiş gemiler (feragat edenler hariç)

müracaatta bulunamazlar.

  1. Orkinos avı yapacak gemilerde av süresince ICCAT Bölgesel Gözlemcisinin bulundurulması zorunludur. ICCAT Bölgesel Gözlemci masraflarının, gemi yetkilisince gemi ava çıkmadan önce Bakanlıkça belirlenecek son tarihe kadar ICCAT tarafından bahse konu gemi nezdinde oluşturulacak ilgili yurtdışı banka hesabına yatırılması zorunludur.
  2. Orkinos avcılık faaliyetinde bulunacak gemiler (av, taşıma ve destek faaliyet gemileri); Bakanlığın uhdesinde bulunan BAGİS yazılımına 1 (bir) saat aralığı geçmeyecek şekilde (istenilen saat aralıklarında) veri gönderebilecek bir gemi izleme cihazını ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için yedek gemi izleme cihazını çalışır vaziyette bulundurmak, bu cihazların kesintisiz şekilde çalışabileceği şekilde enerji bağlantısını sağlamak ve gemi izleme bilgilerini herhangi bir aksaklık yaşanmadan Bakanlığa göndermek zorundadır.

Müracaat

MADDE 6– (1) Müracaat şartları başlıklı 5'inci maddede belirtilen şartları taşıyan gemilerin yetkilileri 09-25 Mart 2022 tarihleri arasında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne dilekçe ile müracaat ederler.

Dilekçe ekinde;

  1. Geminin birden fazla kişiye veya tüzel kişiliğe ait olması halinde, bu genelge kapsamında gemi ile ilgili işlemleri yürütmek üzere, gemi sahibi/sahiplerince yetkilendirilen kişiye ait yetki belgesinin noter onaylı nüshasını,
  2. Bir örneği Ek-3'te yer alan taahhütnamenin noter onaylı nüshasını, Bakanlığa teslim etmek zorundadır.
  3. Ayrıca geçerli denize elverişlilik belgesinin noter veya liman başkanlıklarınca onaylanmış sureti, kota tahsis edilen geminin yetkilisi tarafından 25 Nisan 2022 tarihine kadar Bakanlığa teslim edilmek zorundadır.
  1. Postadaki gecikmelerden Bakanlık sorumlu değildir.
  2. Ek-2' de bir örneği verilen "Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Tutanağı", düzenlenmesine ilişkin hususlar aşağıda verilmiştir.
  1. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVİD-19 pandemisi ile mücadele kapsamında alınan tedbirler ve kurallardan dolayı aşırı yoğunluğun engellenmesi amacıyla son 3 (üç) yıl içerisinde mavi yüzgeçli orkinos ağının ölçümünü yaptıran ve Bakanlıkça uygun görülenler mavi yüzgeçli orkinos ağının ölçümünü yaptırdığı yıla ait tespit tutanağını ibraz etmesi halinde bu belgeler kabul edilir ve

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Doğrulama Kodu: E95E9C73-3EA2-4EC3-89EC-1D4CB99202A5                           Doğrulama Adresi: https://www.turkiye.gov.tr/tarim-ebys

 

yalnızca dilekçesinde belirtmiş olduğu yerlerde gemi av donanımı ve mavi yüzgeçli orkinos ağ kontrolü yapılır. Bakanlık bununla ilgili denetim yapma yetkisine sahiptir.

  1. Mavi yüzgeçli orkinos ağı ile gemi av donanımını tespit ettirmek isteyen gemi yetkilileri, Bakanlığa müracaat esnasında tespitin yapılacağı yeri belirtir. 29 Mart 2022 tarihine kadar dilekçe ile Bakanlığa başvuruda bulunarak tespitin yapılacağı yerde değişiklik talebinde bulunabilir.
  2. Mavi yüzgeçli orkinos ağının ölçüm belgesi bulunmayan balıkçı gemisi yetkilisi gemisinin tespitini ve ağının ölçümünü 31 Mart 2022 Perşembe günü mesai saatleri içerisinde başvuru dilekçesinde belirtmiş olduğu yerlerde yaptırmak zorundadır. Ancak yoğunluktan dolayı ölçüm işlemi mesai saatlerinin dışında da devam edecek ise durum bir tutanakla belirtilir.

ç) Gemiler ve bu gemilere ait mavi yüzgeçli orkinos ağının tespiti; Bakanlık yetkilisinin başkanlığında, Bakanlık ve balıkçı gemisi yetkilisi ile Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) ve/veya Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) temsilcisinden oluşan Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Komisyonunca yapılır. Komisyon kararında uyuşmazlık olması durumunda karar almaya Bakanlık yetkilidir.

  1. Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Komisyonunca tespiti yapılan ağlar yeteri sayıda marka ile mühürlenir. Marka numaraları "Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Tutanağı"na yazılır.
  2. Tespiti yapılan gemi ve ağların fotoğrafları çekilerek muhafaza edilir.
  3. Geminin seyir kabiliyeti olmayacak şekilde bakım, onarım vb. gerekçelerle yurt içindeki tersanelerde bulunduğu il müdürlüğü ve tersane yetkilileri tarafından tespit edilenler ile başvuru dilekçesinde gemileri ile ağlarının ayrı ayrı yerlerde ölçülmesini talep edenler hariç olmak üzere, balıkçı gemisi ile mavi yüzgeçli orkinos ağı aynı limanda değilse tespit işlemi yapılmaz ve bu durum bir tutanağa bağlanır. Tespit tarihinde, başvuru dilekçesinde belirtilen ülkemiz limanlarında, balıkçı barınaklarında veya tersanelerinde olmayan gemilere orkinos kotası tahsis edilmez.
  4. Mesai saati sonunda mavi yüzgeçli orkinos ağı tek parça halinde ve donamlı değil ise tespit işlemi yapılmaz ve bu durum bir tutanağa bağlanır.
  1. Bu maddenin 1'inci fıkrası hükümlerince, dilekçe ekinde bulunması gereken taahhütnameyi Bakanlığa ibraz eden gemi yetkilileri, feragat edenler hariç olmak üzere gemilerine kura sonucunda kota tahsisi yapılması veya avcılık kotasını devir etmesi halinde, 1 Eylül 2022 – 15 Nisan 2023 tarihlerini içeren av sezonunda;
  1. Akdeniz, Marmara, Ege, Karadeniz'de (Gürcistan ve Abhazya dâhil) bu fıkranın (b) bendi haricinde su ürünleri avcılığı yapamaz, yetiştiricilik tesisi haricinde yardımcı gemi hizmetinde bulunamazlar.
  2. Yazılı orkinos, gobene (tombik) ve uzun kanat orkinos (tulina) türlerine yönelik olarak 5/1 Numaralı Tebliğ kapsamında avcılık yapabilirler.

Müracaatı kabul edilen balıkçı gemilerinin belirlenmesi ve bu gemilere kota tahsisine ilişkin yapılacak iş ve işlemler

MADDE 7– (1) Bakanlığa yapılan ve başvurusu bu genelgenin 5'inci ve 6'ıncı maddelerinde belirtilen şartlara uygun olan gemiler arasında, noter huzurunda çekilen kura sonucu kota tahsis edilen gemilerin listesi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde ilan edilir. İlan edilen bu listedeki gemiler, Bakanlıkça belirlenen tarihlerde, mavi yüzgeçli orkinos avcılık izin belgesi başvurusunu, Bakanlık il müdürlüğüne yapar.

  1. Gemi yetkilisi, Bakanlıkça ilan edilen listede gemisine tahsis edilen avcılık kotasını, ticari hesaplarına uymaması durumunda, 25 Nisan 2022 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar orkinos avcılığından feragat ettiğini dilekçeyle Bakanlığa bildirir. Bu gemiler için Ek-3'te yer alan taahhütname yükümlülükleri geçerli değildir.

 

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Doğrulama Kodu: E95E9C73-3EA2-4EC3-89EC-1D4CB99202A5                           Doğrulama Adresi: https://www.turkiye.gov.tr/tarim-ebys

 

  1. Kota tahsis edilen veya devir alan gemi/gemiler 27 Nisan 2022 tarihi mesai saati bitimine kadar Bakanlık il müdürlüğünden orkinos avcılık izni almadı ise bu gemilere tahsis edilen kota hakkı iptal edilir. Bu kotaların kullandırılmasında Bakanlık yetkilidir. Kota tahsis edilen gemiler Ek-3'deki taahhütname ile kabul ettiği şartlara uymak zorundadır.
  2. Kota tahsis edilen bir gemi, orkinos avcılık izni aldıktan sonra avcılığa çıkamayacağını beyan etse dahi, Ek-3'deki taahhütname ile kabul ettiği şartlara uymak zorundadır. Bu gemilerin kotasının kullandırılmasında Bakanlık yetkilidir.

Yetki, denetim ve yaptırımlar

MADDE 8– (1) Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, COVİD-19 pandemi koşullarından dolayı oluşabilecek aksaklıklarda veya uygulamada karşılaşılabilecek problemlerin çözüme kavuşturulması için yetkilidir.

  1. Bakanlık, bu genelgede belirtilen hususlarda ilave bilgi ve/veya belge isteyebilir ve bunlara ilişkin her türlü denetimi yapar.
  2. Kura sonucu kota tahsis edilenlerden; devir eden gemilerin sahipleri ile avcılık izni alarak avcılığa çıkan gemilerin sahipleri, bu genelgenin 6'ncı maddesinin dördüncü fıkrası ile getirilen avcılık kısıtlamalarına uymamaları ve hedef türlerin dışındaki türlerin avcılığını yapmaları durumunda, orkinos avcılık izin belgesi iptal edilir. Bu gemiler, yasak avlanmayla ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla 2026 yılı orkinos avcılık sezonu başvurularına kadar orkinos avcılığı başvurusunda bulunamaz, genel av sezonunda ise 3 (üç) yıl boyunca ruhsatını Bakanlığa teslim ederek balıkçılık faaliyetlerinde bulunamazlar.
  3. Sahte belge veya gerçeğe aykırı beyan ile idareyi yanıltmak suretiyle müracaat eden balıkçı gemisi yetkilileri, mavi yüzgeçli orkinos av kota tahsisi yapılmış olsa dahi bu haklarından yararlandırılmazlar. Bu gemilerin kotasının kullandırılmasında Bakanlık yetkilidir. Bu gemiler 2026 yılı mavi yüzgeçli orkinos avcılık sezonu başvurularına kadar mavi yüzgeçli orkinos avcılığı başvurusunda bulunamaz, genel av sezonunda ise 3 (üç) yıl boyunca ruhsatını Bakanlığa teslim ederek balıkçılık faaliyetlerinde bulunamazlar.

Sorumluluk

MADDE 9– (1) Tüm bilgi ve belgelerin doğruluğundan, bilgi ve belge sahibi ile onaylayan kişi ve kuruluşlar doğrudan sorumludur.

(2) Gemi yetkilisinin, Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespiti sırasında, Komisyonca istenilen sayıda yardımcı personel ve gerekli alet-ekipmanların bulundurması zorunlu olup, personel ve gerekli alet-ekipman bulundurmayan gemilere "Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Belgesi" düzenlenmez.

 

 

Prof.Dr. Vahit KİRİŞÇİ Bakan

 

 

Ek:

  1. - Başvuru Dilekçesi (1 Sayfa)
  2. - Gemi Av Donanımı ve Ağ Tespit Tutanağı (1 Sayfa) 3 - Taahhütname (1 Sayfa)








cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry